Dupa spectacol

Bucuria de a face ceva frumos, indiferent ce, dar să-ţi placă ţie, să fii mulţumit de rezultatul muncii tale, să faci ceva în care crezi, ceva ce-ţi  îmbracă trupul în suflet, până când una sunt, este cea mai eficientă cale pentru a realiza orice. Vorba ‘ceea, fiecare cu talantul său şi cu menirea sa.

Cam aşa a fost şi cu spectacolul Aventurile lui Chilli Ramirez. Mi-am dorit să-l văd pe Chilli pe scenă, am aşteptat cuminte să vadă acest potential cei profesionişti, cei “autorizaţi”. Am vorbit, am aşteptat, am primit chiar vestea bună din partea unui regizor că s-ar fi apucat de lucru. Am cerut scenă, care, într-adevăr, mi s-a oferit, numai că după două săptămâni de tăcere la sfârşitul cărora, bineînţeles că îmi luasem gândul că ar avea rost să ne grăbim şi să facem spectacolul. Şi regizorul îşi luase gândul de la a pregăti acest spectacol, aşa că, atunci când a aflat că are numai o săptămână la dispoziţie să-l facă, s-a temut şi a refuzat.  Şi actorii cu care vorbise el au refuzat, poate şi pentru că aveau deja multă treabă.

Credinţa mea în acest proiect era, însă, absolută. N-am avut nicio clipă îndoiala că nu s-ar putea face un spectacol în 5 zile şi 12 ore de repetiţii – în total! – că nu voi găsi actori, că nu va bucura spectatorii. Nicio clipă! Aşa că, mi-am asumat totul, am deschis larg porţile sufletului, am dat telefoane, am primit tot ajutorul de care aveam nevoie şi-am pornit la drum. Aşa cum m-am priceput, cum l-am văzut eu, în aceste condiţii de timp, spatiu şi, evident, de bani. Dacă le-a plăcut copiilor, dacă părinţilor le-a plăcut, dacă m-au întrebat când se mai joacă, unde, şi, mai ales, când se va face şi următoarea poveste, căci, am uitat să vă spun, am pus în scenă doar prima poveste din carte, “Chilli Ramirez şi buletele de caşcaval”, atunci înseamnă că a fost bine. Dacă şi tehnicienii şi bodyguarzii au râs, le-a plăcut (a doua zi, după spectacol, un bodyguard a venit si a citit a doua poveste din carte, la standul editurii…) aceste reacţii mi-au dovedit că valoarea este autentică, nu e doar o credinţă personală, părtinitoare sau aberantă… da, am o frază prea lungă. Scuze!

Am creat şi o colecţie de imagini şi am proiectat pe imensul ecran de pe scenă desenele făcute (pentru carte) de Anastasia Soleanu,  pentru această poveste, dar m-am folosit puţin şi de cele făcute de Iarina Pascu pentru cea de-a doua poveste (din carte) . Am stat la pupitrul tehnic fără să greşesc momentele când îi spuneam domnului de la sunet să dea drumul melodiilor, am greşit însă eu, la pupitrul video, alunecându-mi degetul pe tasta laptopului şi sărind astfel peste vreo două imagini. Evident, doar eu ştiam şi observam această greşeală. Era cât pe-aci să nu mă iert când mi-am amintit că acele imagini doar însoţeau din planul doi sau chiar trei jocul actorilor şi povestea…  Am construit recuzita de care aveam nevoie, şi pentru asta trebuie să-i mulţumesc Lorettei!  Am fost ajutată inclusiv cu spaţiu de repetiţii, eu care, cu o săptămână în urmă, nu visam nici măcar să organizez, d-apăi să mai şi văd în scenă acest spectacol!

Îi mulţumesc regizorului care s-a temut să se angajeze într-o asemenea experienţă. Mi-a oferit şansa de a mă bucura pe deplin, de a-mi împlini visul cu “mâinile” mele. Nu doar cu ele, v-am mai spus, că dacă n-aş fi avut prieteni, precum Gyuri,  Ana–Maria, Ionela  şi actori tineri, talentaţi şi dispuşi să creadă, să facă, să se angajeze în bucuria de a face, nu doar în “cât iau pe repetiţie”, nu aş fi putut face nimic. De unul singur nu ai cum face mare lucru. Nici măcar o revoluţie. Totul porneşte de undeva, din acea strigare a unui suflet, care este auzită, preluată, amplificată, difuzată… atât este necesar pentru ca Universul-Cerul-Dumnezeu să se pornească şi să adune toate elementele la un loc, să-ţi aducă tot ceea ce ai nevoie pentru a împlini visul frumos, cu-atât mai mult cu cât nu îl visezi pentru tine personal, pentru avantaje sau câştiguri personale.

Chillita interpretată de Aida Avieriţei  are deja fani. Chilli, interpretat de Alex Sinca este uşor eclipsat de Motanul Mieunilă, interpretat de Ioan Gyuri Pascu, autorul poveştilor. Acestea fiind remarcile copiilor. Dar sunt convinsă că şi Chilli îşi va găsi – în mai multe repetiţii – glasul, siguranţa şi puterea eroului! Ronţita, mama grijulie a celor doi şoricei, interpretată de Jenniffer Corrales, a fost şi pisica ce-o bagă în containerul cu orez pe Chillita. S-a descurcat bine, zic eu, aşa cum s-au descurcat toţi, de altfel, chiar şi Povestitorul, interpretat de Sorin Şaguna, cu un text destul de mare de învăţat printre picături şi printre repetiţii la alte spectacole. Tot lui trebuie să-i mulţumesc pentru costume, dar şi Oanei şi Mirelei. Iar Laurei trebuie să-i mulţumesc pentru acordarea diplomelor de participare!  Pentru machiaje trebuie să-i mulţumesc Liviei! Nu ştiu cât s-au observat machiajele din adâncimea spaţiului în care erau aşezaţi spectatorii, dar am primit, tot de la ea, nişte fotografii în care îi puteţi vedea măiestria.

Nu există rău. Există rearanjarea elementelor pentru cea mai potrivită reprezentatie. In orice, nu doar la teatru. In viaţa noastră avem, de multe ori, piedici pe care ne străduim să le ocolim si, cel mai des, să le indepărtăm. Dar, vorba aceea: tot răul spre bine. Nu trebuie decât să rămânem deschişi şi să ne adaptam schimbărilor pe care Universul ni le sugerează astfel încât să iasă… bine!

Asta înseamnă să punem umărul să facem, mai înainte de a ne întreba cât sau ce câştigăm. Aceasta este însufleţirea-entuziasmul!

Bucuria de a face tot ce poţi mai bine pentru o clipă, pentru fiecare clipă, în fiecare clipă!

Daniela Marin – danielamariamarin

IMAG0298IMAG0302IMAG0300IMAG0304

IMAG0299

5 thoughts on “Dupa spectacol

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.