Colecţia Poveşti şi Povestiri

Colecţia Poveşti şi Povestiri aştepta de mult timp să-şi facă loc în catalogul Editurii Cartea Daath. De-atât de mult timp încât aproape că îşi pierduse speranţa. Şi, cum ştim că zice o vorbă, exact atunci când renunţi la a mai dori ceva, atunci se detensionează spaţiul şi poate primi revărsarea binecuvântării. Exact aşa mi s-a intâmplat şi mie.

Din experienţa mea de mătuşă şi-apoi chiar de mamă, am înţeles că lumea s-a schimbat tare mult în ultimii 20-30 de ani. Poate simplul fapt că erau preferate poveştile inventate în timp ce faimoasele, străvechile, tradiţionalele poveşti nu erau nici dorite, nici măcar apreciate ca frumoase sau interesante. Nu ştiu dacă limbajul, arhaismele sau regionalismele ar fi putut fi de vină, căci, până la urmă, aveam poveşti scrise de autori străini. Copilului meu nu-i plăceau subiectele prea triste sau prea serioase sau prea crude… Recunosc, Hensel şi Gretel nici nu i-am citit cât era mică. Mie mi se părea cel mai horror subiect. De ce-aş fi murdărit conştientul şi subconştientul copilului meu cu asemenea “poveste”? Uite aşa se dezvoltă frica, cruzimea, nevoia de a pedepsi, poate chiar de a ucide! Nu suntem cu adevărat conştienţi de ceea ce strecurăm in mintea copiilor mici, dar ştim să devenim foarte conştienţi atunci când arătăm cu degetul mustrător înspre adolescenţii problemă. Ar trebui să avem grijă ce poveşti povestim copiilor noştri căci acestea le dezvoltă nu doar imaginaţia, dar şi un fel de a vedea lumea, un mod de a simţi şi a trăi, creează un preset psiho-emoţional greu de schimbat. Emoţiile trăite în mica copilărie sunt foarte importante. Din asemenea puternice emoţii se pot naşte multe suferinţe mai târziu. Bineînţeles că nu doar poveştile din cărţi sau cd-uri, dar şi desenele animate, filmele şi tot ceea ce “rulează” în jurul copiilor formează fondul subtil de raportare şi relaţionare din mintea lor.

Mi-am dorit a publica asemenea poveşti care să trezească curajul, altruismul, iubirea şi compasiunea, încrederea in adevăr, încrederea în puterea iubirii, poveşti care să evite pe cât posibil violenţa şi cruzimea, dar care, bineînţeles, să atingă şi realitatea, cotidianul, vremurile zilelor noastre, că doar nu ne pregătim copiii pentru a trăi în secolul trecut. Mi-am dorit a scrie măcar o parte din sutele de poveşti pe care le-am inventat aproape în fiecare seară, timp de cel puţin vreo cinci-şase ani. Încă n-am reuşit. Dar am reuşit să tipăresc trei cărţi şi trei cd-uri cu poveştile lui Gyuri şi poveştile lui Zully.

În această colecţie poveştile sunt şi rostite, sunt interpretate, dramatizate, ilustrate muzical şi grafic. Ar fi minunat dacă aş reuşi să menţin ilustraţiile făcute de copii, aşa cum a fost cazul pentru “Poveştile lui Gyuri”. Cele două cărţi din această serie de autor, respectiv “Aventurile lui Chilli Ramirez” şi “Aventurile lui Moş Crăciun” au fost ilustrate cu desene realizate de Anastasia Soleanu şi Iarina Pascu. Iarina şi-a încercat mâna de desenator pentru prima oară cu povestea “Chilli Ramirez şi motanul descălţat”, dar Anastasia Soleanu, care studiază desenul de câţiva ani şi care, după părerea mea este deja un artist la cei 12 ani ai săi, a reuşit să facă desenele şi pentru “Chilli Ramirez şi buletele de caşcaval”, dar şi pentru cele două poveşti din cartea “Aventurile lui Moş Crăciun”. Şi asta, pe lângă toate celelalte lucrări pe care le avea de făcut pentru şcoală sau pentru ea însăşi.

Am primit deja multe reacţii pozitive de la mulţi părinţi foarte fericiţi măcar pentru că, în maşină, cd-ul merge şi copilul le stă cuminte şi bucuros. Alţi părinţi m-au întrebat când mai apare o nouă carte cu Chilli, că de-asta s-au plictisit ei de câte ori au ascultat-o. Aşa este, copiii tind să repete de mult prea multe ori ceea ce le place, ceea ce îi hrăneşte cu altceva decât ciorbiţă şi mâncărică.

Şi pentru că vă spuneam că înăuntrul cărţii există şi un cd, am pregătit pentru Bookfest aceste două filmuleţe, oferind primele minute ale poveştilor “Chilli Ramirez şi buletele de caşcaval” şi “Măgăruşul Laur”. Nu voi transcrie text din carte, ci vă voi invita să accesaţi aceste linkuri. Filmuleţele conţin şi desene din cele două cărţi.

Vizionare plăcută şi, pentru cei care citesc în timp util şi îşi pot permite să ni se alăture mâine, 30 mai, la ora 11.30, vă aşteptăm la Bookfest, scena din Pavilionul C1!

https://www.youtube.com/watch?v=zvSrsRmN3_o&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=7_MJEBHa9vY&feature=youtu.be

 

 

4 thoughts on “Colecţia Poveşti şi Povestiri

  1. Poveștile
    Cele scrise, mi-au bucurat copilăria, Cele povestite la radio m-au învățat în pubertate și chiar adolescență să ascult și să îmi extrag învățăminte
    Lipsa poveștilor mă face acum să mă bucur, că totuși mai există creatori de povești, ilustrate cu desene și muzică.
    Îmi vine să spun în limbajul de lemn (instaurat de lipsa poveștilor), “țineți-o tot așa!”

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.