Subiectul

“Ce e mai plăcut? Să primeşti un cadou sau să faci un cadou?”

O întrebare de multe puncte într-o analiză psihologică. Poate să pară banală, dar răspunsul reflectă  foarte multe atitudini interioare ale subiectului faţă de sine, dar şi tradiţia, educaţia, cultura şi tendinţele sale generale .

Subiectul acesta este un om. În general, omul este denumit subiect, client, pacient, cetăţean, contribuabil, fiu al patriei, salariat, şomer, plătitor sau neplătitor de taxe. Plătim indirect atât ca să ne naştem în condiţii bune, într-un spital privat, de exemplu, plătim şi când murim. Între cele două momente, naşterea şi înmormântarea, plătim ca să ne educăm, ca să ne căsătorim, ca să mergem la serviciul de unde să ne luăm banii cu care să plătim apa, curentul, gazele, mâncarea, acoperişul de deasupra capului. Plătim continuu. În diverse moduri. Plătim şi să aflăm adevărul, plătim şi să ne spună minciuna, plătim chiar şi să visăm sau să iubim. Plata echitabilă este un schimb necesar echilibrului în natură. În natura natură, nu în natura construită de societate, mai précis de arhitecţii societăţii.

Câţi oameni nu şi-ar dori să poată plăti acele lucruri pe care şi-ar dori să le ofere cadou! Câţi oameni nu şi-ar dori să-şi poată permite să ajute pe alţii cu bani atunci când aceia sunt în nevoie!  Pe câţi nu-i interesează aceste aspecte?

Lumea se adaptează denumirilor. Tendinţele către o anumită atitudine sau alta se nasc din adaptarea la condiţiile oferite de context. Odată concepută o denumire, ea individualizează, dă naştere unui câmp informat, delimitat, o entitate care, evident, are nevoie de hrană, de atenţie, de energie, la fel ca şi o fiinţă. Prin înşăşi existenţa sa, denumirea sau numele sau cuvântul cere şi oferă.

Of, şi parcă pornisem să scriu cu totul altceva!…

Nici prin cap nu mi-ar fi trecut că aş putea găsi bujori în iulie! Nici o secundă nu m-am gândit că aş fi putut oferi celor dragi chiar dragele mele flori! Dar am văzut o florărie şi am simţit că trebuie să mă opresc şi să intru acolo. Voiam să cumpăr flori foarte frumoase, flori speciale pentru o ocazie specială. Nici nu i-am observat, poate pentru că erau atât de aproape de intrare. Am trecut pe lângă ei grăbită să aleg dintre trandafiraşii albi şi roz, numai că n-am avut ce alege. Aşa că, m-am îndreptat spre lisiantus şi frezii. Dar vânzătoarea m-a întrebat ceva, m-am întors către ea şi… i-am văzut! Atât de fericită am fost!… Chiar bujori?!… Să le pot duce eu chiar bujori?… Săream în sus pe dinăuntru. Era ca şi cum mă dăruiam pe mine, o parte din mine într-o ocazie atât de specială. Şi asta mi-a umplut inima de bucurie, o bucurie sporită de surpriza de a fi găsit bujori în iulie! 4 iulie!

Bineînţeles, am cumpărat şi pentru mine! Cum să nu-mi cumpăr? Au revenit bujorii la mine! În luna iulie!

Vezi, asta e! Când eşti fericit, nu mai eşti un subiect social. Eşti doar subiectul fericirii! Fiecare cu fericirea lui, cu clipa lui din care poate face alte şi alte clipe. Uite-aşa cum înmulţesc eu acum clipa bucuriei de a fi putut oferi florile mele preferate oamenilor dragi la care mă duceam. Câte alte clipe s-au petrecut între aceea şi aceasta, cum s-au petrecut ele, acum, în această clipă, nu mai contează. Pentru că am readus bucuria, am readus plinătatea inimii de bujori.

Ne trecem prin minte tot felul de logici, raţiuni, idei, programe care ne mănâncă energia. Cât de uşor ne este să ne reîncărcăm ciubărul atunci când suntem bucuroşi! Bucuria în sine, bucuria autentică, adică totală, fără de umbre, din iubire născută, este hrana fără de plată pe care ne-o putem permite oricând. Şi-atunci când vorbim cu o persoană dragă, şi-atunci când o îmbrăţişăm şi-i mulţumim pentru că este în viaţa noastră. Dacă ne concentrăm pe dragul de drag şi nu pe dragul de vorbe, vom găsi întotdeauna bucuria. Schimbând obiectul atenţiei, schimbăm subiectul!

De la subiectul cadou, la subiectul bucurie, subiectul om s-a transformat. În om liber. Sunt liberă să păstrez clipa bucuriei şi să o înmulţesc. Restul, e consum!

IMG_20140705_005128

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.