Scrisoare pentru tine

 Extras din “Povestiri de pe Pământ”  – Partea a III-a –  Scrisori către tine

Citeşti aceste rânduri? Dacă le citeşti, înseamnă că eşti om. Dintre toate fiinţele de pe Pământ, doar omul poate citi. Cum defineşti tu acest cuvânt, “om”? Opreşte-te câteva clipe şi-ncearcă să descoperi, să-ţi recunoşti propria definiţie, să vezi ce se ascunde în spatele cuvântului “om”, să înţelegi. Vei înşira alte cuvinte prin care îl vei explica pe-acesta. Ceea ce defineşti, îţi defineşte realitatea. Ceea ce îţi defineşte realitatea, are putere asupra ta fie că ştii, fie că vrei, fie că-ţi place, fie că nu-ţi place. Căci puterea era în cuvânt de la bun început.

Scrie toate cuvintele care-ţi vin în minte, apoi priveşte-le cu atenţie. Te vei vedea pe tine, cel puţin acea fiinţă socială ce eşti. Uită-te bine la traducerile tale, la modul în care îţi traduci percepţiile: ceea ce vezi, ceea ce auzi, miroşi, pipăi. Nu la mine trebuie să te uiţi. Dacă te uiţi la mine, o să vezi ceea ce ai sau ceea ce nu ai. Dar dacă te uiţi la tine, o să vezi ceea ce eşti. Caută-te dincolo de negare, treci dincolo de negarea care se opune, care creează false opoziţii. Ea se manifestă prin reflectare şi naşte comparaţii. Nu căuta ce nu eşti, ci vezi mai întâi ceea ce chiar pare că este. Acceptă-te aşa cum eşti. Şi… Iubeşte-te.

Se spune că-n univers nici un există negaţie, că particula “nu” nici nu se regăseşte în ţesătura universului, în informaţiile care circulă continuu şi invizibil precum frecvenţele radio prin spaţiul pe care-l respirăm. Şi totuşi, aşa nevăzute, dar ele determină întreaga realitate comună. Nu doar pe-a mea, nu doar pe-a ta. Pe-a tuturor. Realitatea noastră comună – filmul pe care-l vedem împreună, jocul pe care-l jucăm în internetul colectiv – conţine un limbaj, la fel ca orice program inventat de om. Cuvintele noastre sunt şi ele derivate din acest limbaj iniţial al creaţiei. Învăţăm să folosim cuvintele pentru a exprima undele gândului ce traversează când, cum, acest ecran al radarului ce suntem.

În realitatea asta, pământeană, cuvântul a devenit stăpân. A conectat între ele toate cele care-au fost făcute ca să nu se piardă unele de altele. A creat funcţii de legătură, şi virgule şi puncte de suspensie. A creat funcţii pentru fiecare element, pentru fiecare particulă. Fiecărui element i s-a dat un destin, i s-a dat o sarcină de îndeplinit, astfel a căpătat un sens. Acesta este un program. Un program conţine linii de program, cifre şi simboluri şi litere. Toate trebuie să funcţioneze exact aşa cum a fost programat. Tu cum funcţionezi? Mai ţii minte cum ţi s-a spus să funcţionezi aici, ca om?

Nu ştiu dacă eşti doar om, poate că vrei să fii Om. Dacă eşti doar om înseamnă că joci un rol, îndeplineşti o funcţie, te achiţi de-o sarcină primită prin program. Dar cine se achită, cine îndeplineşte acest rol? Cine trăieşte… ca om? Cu siguranţă ţi s-a întâmplat cel puţin o dată, poate în copilărie, să simţi acel ceva în tine care nu este doar om, acel ceva care este… nimic. Da, este un nimic care observă, care înţelege, care este fără să trăiască.

Ce faci atunci când dormi profund? Mai eşti? Corpul continuă să funcţioneze, sistemele lui funcţionează, dar tu, gânditorul şi observatorul lumii, unde eşti? Mai eşti? La fel şi bateria unui laptop, funcţionează o oră, două, trei, depinde cât de nouă este. Apoi trebuie conectat la priză. Pe măsură ce se învecheşte, laptopul trebuie ţinut în priză tot timpul. Aşa şi oamenii, pe măsură ce-mbătrânesc, dorm tot mai puţin. Li se spune că au insomnii. Insomniile îi ţin în viaţă. Îi ţin în viaţă pentru că atunci, pe ultima sută de metri, trebuie să-nţeleagă, trebuie să revadă tot ceea ce au adunat într-o viaţă: amintiri,  învăţăminte… au adunat trăiri. Ce fac cu ele? Unde se duc toate acestea? Există undeva, în profunzimea universului un loc unde să le mai folosească, un loc în care să le trebuiască?

Eşti om sau eşti ne-om? Sigur, ai putea să fii doar o maşinărie, super inteligentă, o maşinărie-robot-om aşa cum tehnologia a ajuns să construiască  inteligenţe artificiale care pot învăţa chiar să fie umane, pot învăţa să înţeleagă o emoţie, să aibă o relaţie empatică cu un om. (Da, chiar atât de departe s-a ajuns.) Poate că doar atât este necesar. De-atât a fost nevoie. s-aducem viaţa, cu v mare, la nivel de maşinărie. Una care să funcţioneze perfect. A fost nevoie să punem viaţa într-o cutie plină cu tot felul de cristale, metale şi alte gaze şi subtanţe cosmice, şi toate acestea să meargă bine, dar mai ales să meargă împreună. Cum se descurcă viaţa într-o maşinărie? Se simte ea captivă? Se simte ea nepotrivită? Mediul acesta al cubului contează pentru ea? O limitează? O obligă să facă faţă pereţilor făr’de ferestre?  Cum se simte viaţa atunci când iubirea este condiţionată, determinată de funcţionarea unor circuite, circuitele noastre neuronale, reţelele neuronale despre care medicii descoperă din ce în ce mai mult că fac una, că fac alta… Toate aceste lucruri pe care le descoperim le aplicăm în viaţa noastră, în tehnologie, în industrie, dar ele sunt în noi, mai ales în noi. De-acolo le “des-acoperim”, de-acolo le extragem, din oceanul nimicului care este în noi. E suficient să trăieşti o singură dată această stare, să te-ntâlneşti cu ea, să înţelegi ce-nseamnă non-localizare sau atotprezenţă, ce-nseamnă absenţa formei şi-n acelaşi timp cuprinsul, ce-nseamnă să trăieşti experienţa directă, absolută a fiirii. Dincolo de intenţie, dincolo de emoţie, să fii, pur şi simplu, totul sau nici măcar totul, să fii nedefinit. Să nu-ţi vezi marginile, să nu ai margini. Să nu-ţi simţi forma, să nu ai formă. Să ştii că poţi să faci orice, chiar şi să-ţi iei o formă. Numai că toate acestea ţi-au fost ascunse. Te-ai obişnuit să crezi că eşti un suflet păcătos. Şi poate chiar aşa şi eşti. Ştii foarte bine că eşti ceea ce crezi.

De-aceea funcţionează atât de bine şi programarea neurolingvistică, şi repetiţia cuvintelor sau autosugestia, hipnoza… M-a întrebat o dată un consilier politic dacă eu cred că pot să scot pe cineva din hipnoza asta colectivă prin cărţile pe care le public, şi i-am răspuns atunci: nu ştiu. Dar eu ştiam. Atâta doar că omului îi trebuie timp. Un timp al lui, pe care nu-l mai are. Un timp al lui pe care şi-l pierde cu distracţiile oferite de însuşi cubul, şi-l pierde crezând că TREBUIE. C-aşa e datul firii.

Opreşte-ţi gândurile. Opreşte-te şi vezi dacă mai eşti. Dacă mai eşti, înseamnă că eşti liber. Înseamnă că eşti Om. Dar dacă nu… dacă-n absenţa gândului tu nu te vei găsi, atunci agaţă-te de ce faci tu, agaţă-te de-orice. Fiecare se agaţă de ceva. De-un ideal, de o idee, de o credinţă, de o pasiune, de o obsesie, de un om, de-un câine, de-o pisică… Fiecare este agăţat de nevoia de-a se ţine agăţat.

Aceasta înlănţuire recunoscută şi în lanţul trofic, în lanţul proteinelor, al ADN-ului, al ARN-ului, în lanţul şi în zalele timpului te-agaţă pe tine de un alt tine. Trebuie să ţi se spună, trebuie să ţi se arate, trebuie să te atragă, trebuie să te înlănţuie… altfel, nu-ţi găseşti sensul. Altfel nu-ţi găseşti întregirea, forma şi destinul. Aşa am învăţat că-i firea lucrurilor.

În absenţa unui sens, mintea se pierde, iar omul fără minte este ne-bun. Nu e bun să funcţioneze în sistemul bazat pe agăţători, înlănţuiri, conexiuni, dependenţe şi interdependenţe.

Agăţătoarea există, fie că este văzută sau nu. Ea stă acolo aşteptând să fie descoperită şi folosită, să-şi împlinească funcţia. Poate aştepta un mileniu, un milion de ani, oricât. Timpul nu are importanţă pentru că agăţătoarea nu are un început şi un sfârşit. Ea are doar o mică deschizătură, suficient cât să permită conexiunea cu o altă agăţătoare, cât să te poată primi înăuntrul său. I-am putea spune câmp morfic sau de rezonanţă, zonă de experienţă, lume sau univers. Odată intrat aici, trebuie să te adaptezi condiţiilor şi să joci după cum îţi cântă undele. Organizarea frecvenţelor este implicită. Muzica se desfăşoară pe sine însăşi în funcţie de urechile ce o percep, adică de receptori. Înţeleptul care stă bine cu urechea divină, se va prinde repede de tonalitate, de structură, de ritm şi melodie. Aşa că, cel puţin nu va fi surprins.

La fel şi dimensiunile astea multe în care existăm, unii chiar fără să ştim. Din “împărăţia spiritului” până, hăt, în “împărăţia materiei” ne scoborâm ca, mai apoi, să reurcăm. Şi totuşi, ce s-ar întâmpla dacă toate aceste dimensiuni ar colapsa într-un singur punct, în corpul ăsta minunat de om? Atunci, această i-luminare – precum punctul pe i lumina – ar permite vederea adevărului. Atunci liberul arbitru ar fi liber. Atunci pacea şi bucuria s-ar transmite contagios printr-un Zâmbet. Atunci, n-am mai vedea zale, nici armuri şi nu ne-am mai gândi la navele patrulând prin mări, la navele scotocind prin ceruri. Ne-am gândi doar la minunăţia ce suntem. Atunci am vedea Frumuseţea! În întregimea sa.

zaua

One thought on “Scrisoare pentru tine

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.