Ateliere pentru copii – 25 şi 26 mai

Structura Atelierului pentru copii are la bază principiul “prin joc învăţăm fără efort”. Principalele probleme ale vârstelor cuprinse între 8 şi 11 ani par a fi legate nu atât de capacitatea de asimilare a unor cunoştinţe, cât de felul în care se întâmplă acest lucru. Ştim că repetiţia stă la baza fixării oricărei informaţii, a oricărui tipar. Învăţarea pe de rost sau pe “din-afară”, adică acceptarea în interior a informaţiilor care vin dintr-un exterior, are calităţi pozitive şi necesare. Cu toate acestea, mulţi copii se împotmolesc exact în acest proces al acceptării. Poate pentru că nu-i văd rostul, poate pentru că nu e deloc distractiv sau măcar interesant.

Odată cu jocurile digitale, la care au acces din ce în ce mai mulţi copii chiar şi în România, se asimilează multe cunoştinţe, indiferent de dorinţa adulţilor. Creierul nu face diferenţa între ceva imaginat şi ceva real. În ambele situaţii, scoarţa cerebrală dă răspunsuri aproape identice. Dar care este diferenţa fundamentală dintre un copil şi un adult? Perspectiva faţă de viaţă! Copilul priveşte viaţa ca pe o oportunitate de a se juca, de a se distra, de a cunoaşte, de a descoperi , manifestând curaj şi predispoziţia către optimism, deschidere, bucurie, în timp ce adultul, în general, vede viaţa ca pe un şir de probleme de rezolvat, o serie de situaţii serioase în care nici vorbă de joacă. Descoperirile adultului înseamnă învăţare, una care costă bani, distracţia se limitează la ieşirile în oraş sau deplasările din concediu, manifestând o predispoziţie către teamă, pesimism, scepticism, tristeţe/deprimare.

O altă problemă, ce are legătură cu prima, este încrederea în sine. Deoarece li se “dovedeşte” că nu sunt capabili să asimileze cunoştinţele impuse de şcoală, că nu sunt “la fel de buni” ca alţii, deoarece departajarea/discriminarea devine regula principală de care trebuie să ţină cont în viaţa lor, copiii încep să piardă din curaj, deschidere, bucurie.

Atelierul pentru copii – grupa 8-11 ani – oferă copiilor posibilitatea reparării imaginii de sine – atunci când este cazul – sau sporirea încrederii în sine; stimulează descoperirea potenţialului personal,  precum şi descoperirea unor metode de asimilare a cunoştinţelor care dau rezultate; stimulează creativitatea copilului şi ţine cont de nevoile sale de ordin spiritual. Cu toţii avem nevoie să putem crede în bunătate, în compasiune, să ne permitem să avem încredere, nu să ne temem de ceea ce suntem, să ne bucurăm de viaţă aşa cum dorim, să ne putem exprima sinele fără de frică.

În plus, copiii descoperă şi ce efecte surprinzătoare pot obţine atunci când tensiunea concentrării este înlocuită cu relaxarea minţii precum şi efectele rezultate în urma focalizării atenţiei după un astfel de moment de liniştire.

Toţi participanţii de până acum au avut cuvinte de laudă şi şi-au dorit să revină. Nimeni nu a simţit cum au trecut 4 ore, cu o mică pauză de 10-15 minute, semn că nu a existat loc nici pentru plictiseală, nici pentru oboseală. Nici pentru copii, nici pentru noi. 🙂

Pentru grupa mică (5-7 ani) pregătim acum prima ediţie. Ne-am gândit că vom începe printr-un atelier cu o durată de două ore şi jumătate, în care jocurile să alterneze obiectivele principale: atenţia şi coordonarea mişcărilor, creativitatea. Memorarea este inclusă şi ea în obiectivele noastre, dar pentru aceste vârste vom pune accentul pe atenţie şi pe importanţa liniştirii, păstrarea interesului asupra unei acţiuni pentru o perioadă mai lungă de timp.

Atelierul pentru copii cu vârste între 5 şi 7 ani se va desfăşura sâmbătă, 25 mai, la Casa cu Flori. (10:00 – 12.30) Detalii in site-ul Editurii sau in pagina de fb : http://www.facebook.com/EdituraCarteaDaath https://www.edituracarteadaath.ro/atelier/atelier-copii-5-7-ani

Atelierul pentru copii cu vârste între 8 şi 11 ani va fi duminică, 26 mai, tot la Casa cu Flori. Ne lăsaţi nouă copiii, iar dumneavoastră aveţi timp să mergeţi la vot. 😉

Noi, Daniela Marin şi Mihaela Tolan, vă aşteptăm cu drag! Mihaela&Daniela

 

 

One thought on “Ateliere pentru copii – 25 şi 26 mai

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.