Valurile anului

Scriam la începutul anului că simt că se va face un salt important, că va creşte nivelul conştiinţei colective. Privesc valurile de anunţuri  despre numeroasele cursuri, conferinţe ţinute de Joe Dispenza, agresiva campanie a companiei Mindvalley (îmi cer scuze, dar aşa o percep eu, deşi am început să accept ideea că poate chiar asta e metoda/tehnica de marketing prin care informaţia poate să ajungă la oamenii obişnuiţi atât de mult cu astfel de “inundaţii”), reclamele pentru nenumăratele documentare video prezentate de Gaia,  mulţi alţi activişti, de multă vreme implicaţi în cercetarea conştiinţei, în dezvoltarea spirituală, în trezirea oamenilor din hipnoză… sau reorientarea lor dintr-un vis într-altul. Şi asta e posibil. Până şi candidatura lui Marianne Williamson pentru preşedinţia SUA (din partea Democraţilor, bineînţeles) este un semnal al marii schimbări ce se poartă pe deasupra valurilor. Autoare a 13 cărţi din domeniul dezvoltării personale şi spirituale, activistă pentru drepturile omului şi în special ale celor discriminaţi, Williamson pare hotărâtă să câştige de data asta. Se va întâmpla o asemenea minune??? Şi dacă va fi aleasă, va reuşi să­-şi menţină valorile, promisiunile, să îndrepte societatea spre pace şi armonie, spre iubire?

S-o fi apropiat acel punct de fierbere, punctul din care omenirea va trebui să salte într-o cu totul altă paradigmă. Ne vom păstra spiritul uman chiar şi în condiţiile în care trecerea printr-o etapă de masivă dominaţie a tehnologiei  pare imposibil de evitat?  Simultan, citesc despre extraordinarele realizări tehnologice, ştiinţifice, despre tehnologia 5G, în special, şi mă întreb ce vaccinuri se vor inventa astfel încât corpul uman să reziste multitudinii de radiaţii, nu doar solare – şi acestea se-nmulţesc într-un ritm ameţitor. Mă refer la cele toxice pentru om, pentru viaţă în general. Trăim într-un cuptor cu microunde oricum.

Este minunat să privim aurorele boreale, să privim fenomene deosebite în cerul încărcat şi el de tot felul de prafuri, este minunat să ne minunăm de reacţiile elementelor sub influenţa radiaţiei solare ce pătrunde cu uşurinţă prin găurile din atmosfera terestră. E o poezie în sine, una încărcată de metafore şi simboluri greu de descifrat.  Vom reuşi să supravieţuim acestor incredibile transformări? Va reuşi să supravieţuiască spiritul uman ce pare din ce în ce mai aproape de o confruntare cu inteligenţa artificială şi a sa super-mega-inteligenţă ce va deveni încă şi mai puternică odată cu tehnologia 5G? Asta se vrea?

Panta rhei!

Mă uit la smartphone-ul meu atât de inteligent încât aproape că a învăţat limba română, fiind setat să se exprime în engleză. Îmi sugerează cuvinte care ar putea urma celui pe care tocmai l-am scris, ba încă a învăţat şi diacriticile, nu doar sintaxa frazei. Îl dezamăgesc de multe ori tastând un alt cuvânt decât cel previzionat de el, încerc să-i explic că oricât de inteligent ar fi, nu funcţionăm toţi chiar numai in tipare, conform tuturor algoritmilor pe care îi cunoaşte. Bănuiesc că algoritmii ăştia evoluează şi ei, cumva. Dar mi-este clar că a înţeles legile de bază ale gramaticii.

N-am văzut prea multe filme SF la viaţa mea, dar îmi este clar că multe din “fanteziile” prezentate în filmele astea sunt acum realităţi, produse pe piaţa generală şi oficială. Nu-ndrăznesc să mă întreb ce s-o găsi şi pe tarabele virtuale neoficiale.

Observ însă, şi un alt val. Unul care zgâlţâie din toate încheieturile sufletul care, la rându-i, cutremură mintea. Un val ce pare al inimii, acea inimă ruptă cândva. Cred că s-ar putea numi valul iubirilor neîmplinite. Se-ntorc din trecut poveştile de dragoste neîncheiate năvălind în prezentul oamenilor, luându-i pe sus, tăvălindu-i prin praful îndoielilor, al sfărâmării între pereţii unor alegeri-decizii cumplit de grele, obligându-i să-ngenuncheze neputincioşi  în faţa karmei. Şi totuşi, în spatele oricărei asemenea situaţii se află un test de natură spirituală, o oportunitate pentru a face încă un pas pe scara asta a evoluţiei, pe calea spre adevăr. Aleg soluţia pe care le-o sugerează raţiunea sau aleg satisfacerea dorinţelor “inimii”? Întotdeauna există şi o a treia variantă, cel puţin o a treia.

Nu mă pricep la astrologie, o fi vreun val produs de Saturn, Uranus, Marte, o fi vreo conjunctură care impune curăţarea, vindecarea, punerea punctului, închiderea uşii unui trecut neprocesat până acum, un trecut în care au rămas agăţate părţi importante din inima lor. Foarte posibil. Cert este că am auzit în ultimele săptămâni de prea multe asemenea cazuri, mult prea asemănătoare ca să nu iau această observaţie la întors. Pe dos, pe faţă şi mai ales prin părţile laterale, colaterale, tangenţiale…  Există nişte arhetipuri în ţesătura invizibilă a lumii omeneşti, o structură clară în acest “învăţământ al evoluţiei umane”. Şi dacă sunt arhetipuri, atunci se repetă la infinit în interiorul sferei lumii pământene. Pentru a ieşi din iadurile acestor bucle este necesar un efort imens al voinţei spirituale.

Logica îmi spune de ceva vreme că am scris prea mult şi prea multe, că oamenii nu mai au răbdare să citească. Eventual au oarece răbdare să vadă un clip video, dar să citească… Aceia, însă, nici nu vor deschide pagina asta, aşa că… Aşa că, mă voi opri aici. Aveam în plan şi o poveste, una legată de valul ăsta de veşti şi poveşti mult prea asemănătoare pentru a fi o “coincidenţă” (nu mai cred de mult în coincidenţe). Dar dacă mi s-au învârtit ideile prin alte valuri, ce să fac? Amân povestea pentru altă dată.

Featured image: pixabay

3 thoughts on “Valurile anului

    1. 🙂 Pai, asa am gindit. Ca cei care nu citesc, nici ca au vreo sansa sa ajunga la articolul asta. Dar ca, slava Domnului, inca mai sunt si cititori. Multumesc pentru apreciere. Din nou.

      Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.