Pagini din Jurnalul întâmplător – 18 iunie

18 iunie 2019

Sincroncitatea este un efect al coerenţei tuturor celor ce sunt. O coerenţă a conexiunilor dintre oameni şi evenimentele lor, o dovadă a comunicării subtile (şi încă neacceptate) dintre gândurile noastre. M-am bucurat de foarte multe ori s-o constat. Pe vremuri, bucuria asta se manifesta cu putere, cu entuziasm (că tot am scos din anonimatul privatului articolul Despre entuziasm). Eram într-o altă etapă a vieţii. Treptat, înmulţindu-se, astfel de fenomene au devenit o obişnuinţă. O stare naturală. Nu mai sar în sus de bucurie, cel mult zâmbesc. Şi mulţumesc. Se înalţă recunoştinţa din inimă până sus, în capul cel gânditor care formulează un singur cuvânt, plin şi rotund. Chiar aşa mi-l imaginez, asta este reprezentarea mea mentală a cuvântului “mulţumesc” – un balon mare, în formă de inimă care apare din piept, creşte, mă depăşeşte, şi-apoi pleacă înspre persoana căreia i-am mulţumit. Aşa i-am mulţumit şi lui Mihai Cotea pentru recenzia sa, un aproape poem despre poemele din volumul “amintiri”. Nu ştiu ce simt oamenii, nu ştiu dacă recepţionează aerul parfumat cu recunoştinţă din balonul acesta alb, cu irizaţii roz, care pleacă de la mine către ei, şi nici că mi-am pus vreodată întrebarea asta. Uneori balonul e mare, alteori mai mic. Balonul care a pornit spre Mihai era mare. Şi era de dimineaţă.

După prânz, printre alte treburi, îi răspund prietenei care se ocupă de ceva vreme de pagina de fb a editurii la un mesaj trimis prin whatsapp şi, brusc, îmi vine în minte s-o rog să posteze articolul din blogul Colţul Cultural şi pe pagina editurii. Îl postasem eu pe contul meu, în viteză, dimineaţă. Prietena îmi trimite o poză. Deja îl postase pentru că i-a plăcut. Imediat a mai zburat un balon. Către ea.

Zilele trecute mi-a trecut prin minte să mai pun un fragment din cartea NOI în secolul XXI in blogul editurii. Am deschis fb acum vreo oră şi, ce văd? Prietena mea scosese la lumină oferta cu cele două volume ale acestei serii. (Extrem de rar mi se întâmplă să deschid fb de două ori într-o zi. Pot trece multe zile între vizitele pe care le fac pe-acolo.)  Telepatie? Da, şi telepatie. Dar mie asta îmi spune despre felul în care se aşează lucrurile într-o coerenţă aflată dincolo de conştienţa gândirii. Realitatea ne dovedeşte felul în care funcţionează legea necesităţii. Nu după mintea noastră, nu după dorinţele noastre, ci după un alt plan, unul pe care de foarte multe ori nu doar că nu-l pricepem, dar nici nu-l acceptăm.

Nu mă mai întreb de ce, nu-mi doresc să “ştiu” care ar fi sensul sau rostul acestei “întâmplări”. Înţeleg doar că fărâma de gând de-acum câteva zile, are a deveni realitate. Aşa că, voi posta primul text care deschide Caietul meu, text care, aproape aşa cum este în carte, s-a rostit şi pe scenă, în Eternul Spectator.

4 thoughts on “Pagini din Jurnalul întâmplător – 18 iunie

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.