Rostul rosturilor – Atelier spiritual

O întâlnire spirituală al cărui miez (evident) este “rostul”.

Era rezervată sala pentru ziua de 29 septembrie încă de la începutul lui iulie. Pe-atunci tema se învârtea în jurul bărbatului. Mi se propusese un astfel de atelier pentru bărbaţi. De la femei venise propunerea, bineînţeles. Dar nu am simţit, nu am considerat că ar fi vremea potrivită pentru un asemenea atelier. Poate se va întâmpla şi acesta atunci când se va manifesta o atare solicitare din partea bărbaţilor. Sau poate nici atunci. Timpul unei teme nu poate fi programat.  Mai exact, eu nu programez temele atelierelor spirituale ci mă supun vremii lor.

Eram gata-gata să anulez rezervarea când, uitându-mă prin excepţionala carte a lui Matei Georgescu, Nici zen, nici psihanaliză – cartea (care trebuie) închisă – în căutarea unui citat, dau de un paragraf care a declanşat noua temă pentru atelierul spiritual din 29 septembrie. Cu totul alta.

Care este rostul vieţii, al impermanenţei ca unică formă de permanenţă? Cine (sau ce) pune această întrebare? „O secţiune“ a universului, un fenomen, o fiinţă umană, procesele cognitive, adică ceea ce face ca universul să fie modelat, reflectat în dinamica sa: mintea îşi observă statutul finit în spaţiu şi timp.

Matei Georgescu, Nici zen, nici psihanaliză – cartea (care trebuie) închisă –

Cei care au participat la atelierele începute anul acesta (şi chiar şi în alţi ani) îmi vor recunoaşte, probabil, înclinaţia către descoperirea şi înţelegerea rostului, atât cât este necesar, căci restul e… tăcere.

În tăcere vom petrece oarece timp permiţând minţii comune să se odihnească, căci una din întrebările principale pe care le propune acest atelier este: ce rost are meditaţia?

Fiind mult prea vastă tema propusă, m-am gândit să dau o temă de casă, să transmit participanţilor câteva întrebări pregătitoare la care să răspundă înainte de întâlnire. Vom compara răspunsurile de-acasă cu cele din atelier, rostul acestei comparaţii fiind descoperirea autenticului… rost. “Bunurile” dobândite astfel, rămân cu adevărat ale noastre. Ce facem cu ele, este treaba fiecăruia.

Pe post de afiş, am ales o fotografie făcută de Mihaela Tolan în expediţia din iulie, partea a doua a atelierului Recuperarea sufletului. Aceasta:

Fotografie de Mihaela Tolan, 14 iulie 2019

Nu mi-am permis să asociez capodopera Maestrului Brâncuşi cu un “afiş”, dar iubesc această fotografie:

Fotografie de Mihaela Tolan, 14 iulie 2019

Acolo, în natură, lângă râu şi pietre şi copaci şi viaţă, rosturile sunt clare.

Atelierul se desfăşoară la Casa cu Flori, duminică, 29 septembrie, între orele 10:00 şi 18:00, cu o pauză de prânz între 12:30 şi 13:30 şi o pauză (dacă e cazul, chiar două) de cafea (15 minute, nu mai multe).

Înscrierile se pot face până în data de 22 septembrie accesând acest link:

https://www.edituracarteadaath.ro/atelier/atelier-spiritual-rostul

Acestea fiind scrise, vă doresc Inspiraţie şi Bucurie!

Daniela Marin

One thought on “Rostul rosturilor – Atelier spiritual

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.