Concursul Internaţional Ceaikovsky este, probabil, cea mai faimoasă şi una dintre cele mai importante competiţii pentru muzica clasică.
De când este disponibilă vizionarea acestei competiţii online, prin bunăvoinţa medici.tv, m-am delectat în special cu pianiştii, neuitând nici de violonişti, iar acum patru ani, cu secţiunea de violoncel şi asta pentru că aveam un tânăr compatriot în competiţie. Nu oricare, ci unul care chiar a câştigat premiul I – Andrei Ioniţă. Singurul român care a primit un asemenea premiu în acest concurs, de când există el.
De această ediţie, de anul acesta, am uitat. Şi-mi pare rău. Mi-am amintit acum două zile şi, printre picături, am urmărit câte ceva. Sper să rămână disponbilie replay-urile şi săptămâna viitoare.
Exista o legendă, cum că interpreţii asiatici nu au sensibilitate şi profunzime, sunt doar buni tehnicieni. (Pentru că, da, pentru a cânta la un instrument sunt necesare mii de ore de practică. Poate mai multe decât cele necesare unui sportiv de performanţă. Şi durata unei cariere este mai mare, ce-i drept. Dar să nu facem comparaţii.) Din câţi pianişti am apucat să ascult, dintre cei care au ajuns în finală doar, mie una îmi place chinezul An Tianxu. Apoi urmează rusul Dmitry Sishkin (27 ani) şi japonezul Mao Fujita (20 de ani). Nu este cea mai strălucită ediţie a competiţiei, cel puţin în comparaţie cu precedenta, dar este cu siguranţă un prilej de înălţare cultural-spirituală.
M-a cucerit An Tianxu (20 de ani) de la prima etapă. Un stil personal, curajos, fără să se abată prea tare de la “tradiţie”, o inteligenţă a sensibilităţii care demontează legenda anterior pomenită, acompaniate de o tehnică impecabilă. Nu ştiu dacă va fi onorat cu premiul I, dar şi să ajungi în finala acestui concurs este o mare onoare. Se dechid noi dimensiuni pentru tot ce înseamnă carieră profesională.
https://tch16.medici.tv/en/replay/#filter?instrument=piano,slug=first-round-with-an-tianxu-
Cât despre vioară, nu am apucat să văd prea mulţi concurenţi. Mi-a atras, însă, atenţia, o tânără de 24 de ani care reprezinţă Statele Unite.
https://tch16.medici.tv/en/replay/#filter?slug=semi-final-with-mayumi-kanagawa
Iar Marc Bouchkov (Belgia, 28 ani) mi-a plăcut tare mult – sunetul lui foarte delicat, mai exact. Posibil să nu placă această dinamică a delicateţii, însă. E drept că am ascultat doar 4 din 6 finalişti, iar de suflători şi violoncel nici nu m-am atins.
https://tch16.medici.tv/en/replay/#filter?instrument=violin,slug=final-with-marc-bouchkov
Sper să reuşesc să-i ascult pe toţi cei care au reuşit să treacă în etapa a doua. Toţi sunt foarte buni. Asta e sigur. Concursurile astea, fir-ar să fie, pot face şi mult rău.
Etapa întâi – Marc Bouchkov
https://tch16.medici.tv/en/replay/#filter?instrument=violin,slug=first-round-with-marc-bouchkov-
Zilele acestea se încheie concursul, gala laureaţilor va fi sâmbătă. Un mic rai pe Pământ!