8 martie #jurnal

10 comments

încă 8 martie

Mai am timp să mai scriu şi eu ceva pentru ziua de azi? Şi ce să scriu? Ce importanţă are, până la urmă? A, da, e importantă şi vreo defulare dacă s-a adunat ceva prin rărunchii omului. Dar nici măcar nu simt asta. Poate sunt obosită, că de la 8:45 şi până acum, 22:59 am lucrat aproape… ba nu, am făcut pauză, am spălat vasele, aragazul, am… tot cu ochii în computer, fir-ar să fie.

Ziua asta s-a “înfiinţat” ca o recunoaştere a drepturilor femeii prin 1975. După aproape două milenii de eră post Hristos, că nu ştim exact ce-a fost înainte de asta, după infinite suferinţe, lupte, umilinţe, omucideri, a ajuns şi individul ăsta al societăţii, femeia, să aibă drept să voteze, să inveţe, să lucreze în aceleaşi domenii ca şi stăpânii ei, bărbaţii, să fie considerată egală. Egală cu ce? De-atunci au trecut atâţia ani şi eu tot aud de femei care se plâng că sunt abuzate de şefii lor, că nu pot avansa în funcţii dacă nu…

Mi-amintesc ca Papa Francis a cerut iertare Mariei Magdalena în numele întregii biserici catolice sau… creştine? nu-mi amintesc exact. Poate doar catolice. Dar o fi fost Maria Magdalena simbolul tuturor femeilor distruse, oprimate, considerate sclavi sau mărfuri? Nici măcar nu e vorba despre altceva decât despre putere şi dorinţa nebună de a o deţine, de a fi rege-stăpân-dumnezeu peste alţii. Dacă nu este discriminare rasială, atunci este etnică, politică, geografică, dacă nu este fascism atunci este sectantism şi tot aşa.

Am văzut în două reprize, din păcate şi din lipsă de timp, filmul Malcom and Marie (Netflix). Dincolo de multele expuse adevăruri din viaţa industriei cinematografice americane, legate de permanenta discriminare, chiar şi involuntară căci, deh, aşa ne-am “născut”, cu felul ăsta de-a gândi, lucruri grave spuse în alb şi negru, dincolo de toate acestea cred că monologul de final al lui Marie este absolut. Nu contează în ce domenii sunt implicaţi soţii lor, dar cred că multe femei ar aplauda frenetic, ar izbucni în plâns până la leşin sau pur şi simplu ar rămâne neclintite, într-o stare de admiraţie mută, complet golită de reacţii emoţionale. Partea asta din film mi s-a părut că este o cerere de iertare, da. Dar, uite, că nu m-am uitat cine a regizat filmul, cine a scris scenariul. Sper că nu o femeie!!! Nici nu mă uit. Rămân aşa, cu bucuria de a fi descoperit o rugă.

Sper să descopăr şi răspunsuri corecte la ultima etapă a concursului “Cine e autorul povestirilor?”. Nu de alta, dar dacă mai văd un răspuns “George Enescu”, cred că voi face cunoştinţă cu limita îngăduinţei mele şi voi zice ceva. Deşi, probabil că sunt atât de mulţi români care nu au auzit nici măcar de numele lui George Enescu, d’apăi să ştie ce-a făcut, când a trait… Să revenim la compasiunea şi înţelegerea că oamenii greşesc din lipsă de cunoaştere, din ignoranţă, din absenţa disponibilităţii de a învăţa mai mult decât mediul social în care îşi duc zilele şi nopţile.

Mda, cred că o să postez chestia asta, ca să pun şi în blogul meu linkul. Cine ştie, poate vor fi cititori care să recunoască, măcar în etapa asta.

10 comments on “8 martie #jurnal”

 1. Mi se pare nedrept să particip la concurs, citesc acest blog din umbră, nu comentez şi chiar nu pot acum. Dar, dacă e cine cred eu, un gând bun de “La mulţi ani!” pentru mâine, din Sibiu, un loc pe care bănuiesc că-l îndrăgeşte. Sper să nu mă înşel!
  Felicitări pentru carte!
  Şi La mulţi ani pentru ieri!

  Liked by 1 person

  1. De ce nedrept?… Ar fi fost o mare bucurie sa vad raspunsul tau, corect, de altfel. 🙂 Maine, la ora 12, va fi prezent si el, transmitem in fb. Hai, scrie raspunsul… daca vezi acest mesaj pina la miezul noptii, te rog.

   Like

   1. Abia acum l-am văzut.
    Mulţumesc mult pentru încurajare! Dar nu m-aş fi simţit eu bine. Nu se poate să comentez numai la concursuri. Merită să o aibă cineva care e activ tot timpul. Eu aştept cuminte să o pot comanda 🙂
    Baftă multă şi o zi frumoasă!

    Liked by 1 person

   2. Cu toata sinceritatea gandesc si scriu. Nu mi-ar fi trecut niciodata prin minte asemenea observatie “nu se poate sa comentez numai la concursuri”. Cit despre “cineva care e activ tot timpul”… :)))) Stiu prea putin despre “politicile” practicate in activitatea asta pe bloguri, banuiesc ca sunt aproximativ la fel cu cele din media traditionala. Integritatea, respectul fata de sine al fiecaruia ar trebui sa nu fie nici macar atinsa de o asemenea “politica”. Imi pare rau ca nu mai am vreme de citit si, rareori in ultima perioada am mai deschis Reader-ul. Daca ma instiinteaza cineva ca a publicat ceva, deschid cind pot, printre picaturile noptii, in general. Hmm, sunt foarte grabita si nu de mult timp trezita, asa ca nu stiu daca am fost clara, sper sa fi fost.
    Multumesc din suflet pentru sinceritate si… am luat hotarirea de a-ti acorda un premiu, o carte cu autograful autorului! Asa ca, te rog, daca vezi mesajul acesta, transmite-mi degraba numele tau. Daca vrei, daca nu, voi anunta id-ul acesta din wordpress. ❤

    Liked by 1 person

   3. Doamne, sunt copleşită şi nu ştiu cum să mulţumesc! E o mare bucurie!
    Sper că şi eu m-am făcut înţeleasă, nu vreau să supăr pe nimeni. Dar cred că oricine lasă un gând undeva, oriunde ar fi, se bucură de un feedback al cuiva care a citit. Ca şi cum, să fim în temă, la un concert, publicul ar aplauda numai dacă la final ar primi gogoşi sau CD-uri gratis. Nu merge aşa. Şi eu, cum am blog deci ştiu cum se simte cineva care primeşte comentarii la orice postare, evit să comentez pe un blog pe care de obicei tac, deşi primesc multe citind, doar pentru că e concurs. Cu alţii nu am treabă, eu zic de mine 🙂
    Nu vreau să forţtez nota, să se spună numele blogului în emisiune, chiar nu mi-aş permite asta. Dacă se zice Potecuţa ar fi ok? Şi dau toate datele unde spui, în privat. Dacă nu se poate aşa, atunci facem cum spui.
    Mulţumesc din inimă încă o dată. Sunt la muncă, dar fac tot ce pot să ascult.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.