Încă nu s-a încheiat ziua de azi, Ziua Mondială a Teatrului, aşa că, în sfârşit, am reuşit să montez şi să încarc aceste fragmente din spectacolul “4×4 personaje”. Urmează spectacolul “Mes”. Sper să se încarce până la miezul nopţii şi această ultimă producţie a Teatrului Spiritual, spectacol care a avut numai două reprezentaţii, în 14 şi 30 iunie 2016. De fapt, ne-am grăbit cu premiera, nu ştiam atunci cu adevărat de ce. Încă mai era mult de lucru. Urma să intre în repertoriu din toamna lui 2016.
Din chiar ultima reprezentaţie a lui “4×4 personaje”, cea din 23 septembrie 2016, am selectat un fragment, finalul Tabloului 3 al piesei, pe care, de altfel, o puteţi şi citi.
În Bucureşti, “4×4 personaje” s-a jucat pe scena Teatrului de Artă din 25 octombrie 2015 până în 23 septembrie 2016, dar acest spectacol a călătorit şi la Râmnicu Vâlcea, Teatrul Anton Pann, la Braşov, Centrul Cultural Reduta, la Montreal şi Toronto, Canada şi la Sibiu, în Festivalul 25 de ore de teatru non-stop, pe scena Teatrului Naţional Radu Stanca. A primit multe aplauze încă din seara premierei, 19 octombrie 2015 şi pe oriunde a poposit a fost îmbrăţişat de public cu mult entuziasm.
Cei patru actori, Ioan Gyuri Pascu, Ioana Ancea, Alice Nicolae şi Andrei Roşu, au făcut un tur de forţă jucând roluri diferite în fiecare dintre cele patru tablouri ale piesei. Tot ei au jucat şi rolul maşiniştilor, schimbând decorurile între tablouri. Au reuşit să impresioneze publicul la fiecare reprezentaţie, chiar şi la premieră, când textul încă nu era bine ştiut. Dar au reuşit.
Viaţa ca teatru, teatrul şi viaţa din spatele scenei, iubirea şi artistul, psihologia şi arta vieţuirii, acestea ar fi temele principale ale acestei piese pe care am scris-o în două luni şi am urcat-o pe scenă în şapte luni de la începerea scrierii sale.
Între comedia şi tristeţea lumii, ne jucăm de-a viaţa ori de-a teatrul. Sau trăim teatrul odată cu viaţa.
Muzica spectacolului: Ioan Gyuri Pascu “Prinde o stea”, “Fuga din Egipt”, “Maşina cu jazzolină”, “O hârtie pe birou”, “Romanţă pentru doi străini”, “La modă”
Pictura décorului: Irina Maria Gănescu şi Bogdan Bănescu
Afişul spectacolului realizat de Irina Maria Gănescu cu fotografii de Nicu Vlăsceanu
Îi mulţumesc şi azi doamnei Iolanda Mihai şi soţului dumneaei pentru ajutorul pe care ni l-au oferit în ceea ce priveşte decorul şi costumele şi, de asemenea, lui Octav Cobilanschi şi tuturor prietenilor care m-au ajutat, care ne-au sprijinit în multe feluri. Cel mai important fel a fost să-i vedem acolo, în sala de spectacol, să fie cu noi. Aşa se dovedeşte iubirea pentru un artist şi pentru omul din umbra lui.
Daniela Marin