Povestiri de pe Pământ

No comments

Povestiri de pe Pământ este al doilea titlu ce urmează să apară în Colecţia “Spiritualitate literară”, colecţie ce a debutat în 2012 cu romanul scriitoarei Zully Mustafa, Al treilea călător. Dacă romanul experienţei pe Camino a adunat multe pagini încărcate de viaţă şi implicit experienţa spirituală a autoarei, acest al doilea titlu al Colecţiei adună în paginile sale dialoguri spirituale, poveşti şi poezii, scrisori, acoperind paleta genurilor literare prezente în cele trei părţi ale cărţii.

“Spiritualitate literară” nu înseamnă altceva decât exprimarea vieţii umane privite prin prisma paradigmei spirituale.  Dar ce este spiritualitatea? Recunoaşterea existenţei spiritului ca primă substanţă a realităţii umane, o substantivizare a acţiunii spiritului asupra materiei.  Este viaţa şi experienţa trăirii ei observate  prin binoclul iubirii de adevăr, prin luneta adevărului primordial, în căutarea primei cauze a tuturor evenimentelor vieţii.

Călătoria propusă în volumul Povestiri de pe Pământ îşi are popasurile sale: o spălătorie auto, un coafor, spaţii cereşti, universuri paralele, interioare nedefinite, o baltă, lacuri, păduri, parcuri,  dar mai ales interiorul mental şi spiritual uman, precum şi funcţia principală a existenţei umane, şi anume, relaţia. Accentul asupra relaţiei dintre oameni este evident mai ales în Partea I a cărţii,  intitulată “Dialogul de azi – Dialoguri spirituale”. Libertatea de interpretare a ideilor, precum şi construcţia personajelor este totală, neexistând indicaţii scenice specifice genului dramatic. Cu toate că se simte prezenţa unui personaj ascuns, a unui regizor nevăzut, textul se dezvăluie liber de indicaţii regizorale, înfăţişându-se în mintea cititorului aşa cum este dorit, aşa cum poate fi primit.

Povestiri de pe Pământ  este o călătorie a cărei destinaţie finală este iubirea. Dincolo de trup, dincolo de etichetări şi fragmentări, ni se înfăţişează marea în care spiritul există etern.

Daniela Marin continuă un traseu început în volumul II al Colecţiei NOI în secolul XXI, apărut în decembrie 2014. Acest volum adună la un loc texte semnate de Daniela Marin şi Daria Gănescu. Această carte a născut la rândul său un spectacol, Eternul Spectator, un spectacol care provoacă întrebări, care trezeşte emoţii, care atinge sufletele şi minţile deopotrivă, un spectacol despre paradigmele arhetipale ale conştiinţei umane.

Lansarea cărţii se va întâmpla odată cu spectacolul-lectură, “Povestiri de pe Pământ” marţi, 24 noiembrie, ora 19:00, la Teatrul de Artă Bucureşti.

Vulcanii noroiosi_mai2011

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.