Comoara de manuscris

No comments

De vreo două săptămâni, printre tot felul de alte treburi/joburi, mă străduiesc să termin de citit şi editat un manuscris…

M-am oprit. Nu ştiu ce atribut să adaug… absolut minunat, spectacular, frumos?… mi se pare că aş spune prea puţin despre această autentică pictură a vieţii, despre comoara asta de manuscris!

De fiecare dată când revin la lectură, mi se întâmplă ceva: nu reuşesc să transform o întrebare care tâşneşte ca un reflex articulat de un ciocănel invizibil: cum de nu a fost cartea asta publicată de o editură mare, mare?

Evident, toate întrebările au un răspuns şi mi-e foarte clar că nimic nu se întâmplă întâmplător. (Şi asta nu e o memă! Mie asta mi-a dovedit constant şi continuu experienţa de până acum.)

Nu mă miră talentul autorului, pentru că un Artist e Artist. Un Artist Muzician “le poate pe toate” pentru că, aşa cum le spuneam azi şi participanţilor de la Atelierul de scriere literară, dacă studiezi muzica, dacă îi descoperi legile, atunci vei şti să le aplici în oricare dintre ramurile Artei. Fie că sunt artele care folosesc cuvântul, fie că sunt cele care folosesc mişcarea sau cele care folosesc lumina şi culoarea drept instrumente de expresie, toate îşi regăsesc structura şi construcţia în trunchiul şi în rădăcinile muzicii. Toate îşi înalţă creaţia folosind aceleaşi legi. Trebuie să adaug: toate cele care au valoare cu adevărat!

M-aş întinde mai mult la vorbă, aş adăuga că, în realitate, chiar viaţa omului şi a universului vibrează şi se desfăşoară respectând aceleaşi legi fundamentale ale muzicii, ale compoziţiei, ale sunetului. Dar mă întorc la lectură, poate mai trag încă o porţie de râs, aşa cum s-a întâmplat aseară, că tare bine e!  Deşi aş vrea să termin mai repede, să-l trimit spre tehnoredactare, parcă trag de timp, să mai stea doar cu mine… Şi nu, încă nu vă spun despre ce manuscris e vorba, nici numele autorului. Sunt egoistă, na, şi vreau să mai păstrez această bucurie doar pentru mine. Când te întâlneşti cu asemenea Om, care nu doar că are Curaj să scrie Adevărul, dar are şi Harul s-o facă…. Rar, foarte, foarte rar!

Mă simt binecuvântată!

Featured image by GDJ – Pixabay

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.